25 august 2011

Cit dureaza procesarea dosarului de emigratie in Canada?

Cit dureaza procesarea dosarului de emigratie in Canada? - este titlul de luna aceasta din ziarul ZIG-ZAG ROMAN CANADIAN
Concluzia o trageti singuri.

Iata articolul:


"Intrebarea din titlu a revenit in actualitate in perioada ce s-a scurs de la inceputul acestui an, datorita intarzierilor considerabile ce au intervenit la majoritatea birourilor de viza canadiene, inclusiv la BIQ (Bureau d’immigration du Québec) Viena si la Ambasada din Bucuresti.
Nu va putem oferi solutii pentru accelerarea procesarii, dar putem incerca sa explicam cauzele intarzierii si sa formulam o prognoza pentru evolutia acestui fenomen pe viitor.
- In primul rand, trebuie avut in vedere ca notiunea de ’’intarziere’’ trebuie pusa in context: dosarele depuse de romani, atat cele inregistrate la Viena prin sistemul de selectie al provinciei Quebec, cit si cele ce se finalizeaza la Ambasada din Bucuresti, s-au bucurat si continua sa se bucure de un ritm de procesare mai rapid decat la majoritatea celorlaltor puncte de viza canadiene de pe mapamond.
- In al doilea rand, ultimele 8-9 luni au fost marcate de suprapunerea unui ansamblu de factori, unii cu efect temporar, care au concurat la producerea intarzierii de care ne ocupam. In principal, este vorba de introducerea GCMS -Sistemul federal de management global al dosarelor (despre care am scris in articolele precedente), concomitent cu reducerea cu 5% a numarului de dosare ce vor fi procesate in 2011, prin raport cu anul precedent, la care se adauga zapaceala provocata de recentele alegeri federale. GCMS este acum operational, dar pina sa se ajunga la acest stagiu a solicitat un efort imens de reajustare din partea personalului de la toate ambasadele canadiene. Cat priveste reducerea plafonului anual de dosare, 5% este in sine un procent impresionant, dar rezultatul acestei proiectii a fost ca majoritatea ambasadelor si-au incetinit ritmul cu mult peste ce era necesar, pentru a se mentine in limitele acestor noi coordonate. Astfel ca in primele patru luni ale lui 2011 au fost acceptati cu 25 % mai putini imigranti decat in perioada corespunzatoare din 2010, respectiv o reducere de la 84.043 de vize la 63.224, cu cea mai accentuata scadere (28%) la categoria ’’skilled workers’’ prin care vin majoritatea solicitantilor din Romania. In plus, se pare ca autoritatile federale le-au convins si pe cele din Quebec sa apese pe frana, deoarece confirmarile de inregistrare de la BIQ Viena parvin acum in peste 6 luni - de unde pana anul trecut se expediau in maximum doua luni, iar durata totala de asteptare pana la interviu era de 6 - 8 luni. Rezultatul este ca site-ul oficial al BIQ Viena nu afiseaza nici un interviu pentru viitorul previzibil (a se vedea http://www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/fr/immigrer-installer/travailleurs-permanents/demande-immigration-general/couts-projet/delais-tableaux.html#note ).
- In sfarsit, perceptia ’’intarzierii’’ este diferita si in functie de categoria de imigranti din care face parte ’’victima’’. La nivel federal, se bucura de prioritate dosarele ce parvin la Ambasade prin programele de selectie provinciale (asa-numitele Provincial Nominee Programs), iar in ceea ce priveste reintregirea familiei sunt procesate cu celeritate dosarele sotilor sau descendentilor minori sponsorizati de rezidenti canadieni (6 luni la Bucuresti, prin raport cu 12 la Roma, 9 la Viena si 8 la Paris). O diferentiere similara opereaza si autoritatile din Quebec, care, daca luam ca exemplu imigratia economica, acorda prioritate dosarelor din noua categorie ’’Programme d’expérience québécoise’’ - PEQ) si celor in care exista oferte de lucru aprobate de Guvern. Putini candidati sunt constienti ca exista de asemenea o diferenta de ritm de procesare chiar si in sanul asa-numitilor ’’travailleurs qualifies’’ prin care isi depun dosarele majoritatea romanilor, in functie de domeniul de studii al titularului. Astfel, se bucura de prioritate la procesare candidatii cu studii superioare in domeniile chimie, biochimie, constructii de aeronave si statisticienii, precum si cei cu studii post-liceale in domeniile asistenta sanitara, gestiune comerciala, tehnici de laborator etc. (lista acestora din urma cuprinde 14 domenii de studiu, la care se adauga 9 specialitati obtinute prin scoli profesionale sau licee industriale, incluzand sudorii, zidarii si instalatorii)1.
- Categoria cea mai dezavantajata in ceea ce priveste durata de procesare o constituie parintii si bunicii sponsorizati (parenati). Pentru 2011, Departamentul Imigratiei a stabilit un numar maxim de 11.200 de vize; tinand seama ca inventarul actual existent la ambasade este de peste 150.000 de persoane din aceasta categorie (titulari de dosar si dependentii acestora, respectiv soti/sotii si copiii lor aflati inca in intretinere), se poate vedea ca un dosar depus acum are sanse sa se finalizeze in circa un deceniu. Reamintim ca Ambasadei din Bucuresti, care a eliberat 520 de vize in 2010 pentru persoane din aceasta categorie, i s-a fixat pentru 2011 o limita maxima de 35 de vize! Explicatia acestei reduceri dramatice tine de politica de restrictii bugetare a guvernului conservator, tinand seama ca aceasta categorie provoaca cele mai ridicate cheltuieli pentru asistenta medicala si servicii sociale, fara ca sa produca mai nimic in materie de impozite achitate statului. In lumina acestei crude realitati, care nu da semne de ameliorare (ba chiar se vorbeste de introducerea unui plafon anual total de dosare acceptate la inregistrare), o serie de practicieni se gandesc la diverse solutii posibile pentru a introduce mai multa echitate in limitele cifrelor existente. Un exemplu il ofera avocatul Richard Kurland din Vancouver, care propune masuri cum ar fi instituirea unei prioritati la procesare in favoarea parintilor ramasi vaduvi si fara alte rude in tara de rezidenta, urmati de cuplurile de parinti lipsiti si ei de alte rude etc.; ca o optiune alternativa, dl. Kurland propune introducerea unui sistem de asigurare medicala platita pentru parintii sponsorizati, pentru a compensa partial lipsa lor de contributie la bugetul asigurarilor sociale. In orice caz, se pare ca Departamentul Imigratiei are nevoie de mai multa presiune din partea canadienilor interesati pentru a gasi si aplica solutii care sa puna capat situatiei actuale la aceasta categorie de imigranti.
Este greu de prezis ce se va intampla in perioada imediat urmatoare: pe de o parte implementarea GCMS este de natura sa accelereze substantial procesarea dosarelor prin schimb rapid de informatii intre toti cei implicati in aceasta operatie si reducerea masiva a circulatiei hartiilor; pe de alta parte, Departamentul Imigratiei pare decis sa mentina un aflux redus de imigranti, cel putin pana la lichidarea inventarului de dosare acumulat pana in 2010, ceea ce ar mai putea dura un an sau doi. Indiferent de optiunile politice si de situatia resurselor pe care Guvernul este dispus sa le aloce pentru imigratie, este limpede ca orientarea de perspectiva a acestui domeniu vital pentru economia Canadei va cunoaste o crestere a numarului de candidati ce pot dovedi experienta canadiana sau beneficiaza de oferte de lucru verificate de autoritati, in detrimentul celor lipsiti de asemenea avantaje si care isi vor vedea sansele de emigrare reduse in mod treptat.
Si, pentru ca este perioada de vacanta, sa incheiem cu un schimb de mesaje intre doua din sectiile de vize canadiene din SUA, care speram ca sunt de natura sa va mai descreteasca fruntile. Primul provine de la dna Diane Burrows, Minister-Counsellor (Immigration) la Ambasada Canadei din Washington, mesaj ce in traducere suna cam asa: ’’Security alert: Ieri a avut loc aici o adevarata batalie atunci cind un soarece mai bine dezvoltat si-a dat obstescul sfarsit in mijlocul sectiei noastre de vize, dupa ce a gustat din momeala otravita. Cand am parasit biroul arata usor drogat, dar mai apoi chiar a decedat. Lorraine a anuntat serviciul de paza, care a indepartat cadavrul’’. In replica, dna Anna Mae Grigg, Canadian Consulate - New York, se plange ca ’’in ce ne priveste, am esuat in mod spectaculos sa tinem soriceii nostri sub control, astfel ca am fost nevoiti sa renuntam la contractul nostru cu firma de exterminare; poison does not touch NYC mice - they are tough!!!”

1 De mentionat ca in afara prioritatii la procesare, titularii diplomelor respective (enumerate in sectiunile A si B ale Listei domeniilor de studii) beneficiaza si de puncte suplimentare la scorul de imigratie. Puncte mai putine si fara a beneficia de prioritate au si cei cu diplome enumerate in sectiunile C si D. Punctajul este diferit si dupa cum este cazul de diplome obtinute in Quebec sau nu."

ALEXANDRU DAN GHECIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu